Het toepassen van video bij de acquisitie van klanten heeft een aantal voordelen.
1. Video is snel en makkelijk
2. Video is zeer persoonlijk
3. Video neemt wantrouwen weg
4. Video maakt je vindbaar
Video is overigens nooit een vervanging van tekst. Niet alle bezoekers zullen immers de tijd nemen om een video te bekijken. Geef ze dus de gelegenheid om dezelfde informatie tot zich te nemen door de tekst te scannen die op je website staat. `
Onze tip: eerst de video, dan de tekst. Ook een ideale combinatie voor SEO.
Welke invalshoek past bij jouw bedrijf? Drie manieren:
1. Gebruik video om testimonials van klanten krachtiger te maken
2. Gebruik testimonials om je dienst uit te leggen
3. Gebruik video om waardevolle informatie over te dragen
In 7 stappen je video publiceren op Youtube
1. Wat voor camera ga je gebruiken?
In principe is elke camera geschikt, dus ook die van je smartphone. Wil je zelf een stap verder gaan en het wat minder ‘wiebelig’ eruit laten zien, koop dan een ‘echte.
2. Waar ga je opnemen?
Het tweede waar je op moet letten bij het maken van een video is dat je op een lichte plek gaat zitten. Dat betekent dat je buiten moet gaan zitten, of voor een raam. Dan heb je natuurlijk licht op je gezicht en dat schijnt het meest flatteus te zijn.
3. Tegen wat voor achtergrond ga je opnemen?
Let daarbij, als derde punt, op de achtergrond. Zorg ervoor dat je een rustige achtergrond hebt. Zo worden je kijkers niet afgeleid en kunnen ze echt geconcentreerd zijn op wat jij te vertellen hebt.
4. Hoe lang wordt je filmpje?
Het vierde punt is: maak het filmpje niet langer dan 2-3 minuten.
5. Hoe krijg je je filmpje op je website?
Het vijfde punt: als je dat filmpje dan eenmaal gemaakt hebt, hoe krijg je het dan op je website? Het handigste is om dit via YouTube te doen.
Maak een account aan op YouTube en je kunt je filmpje op dit account uploaden. Je kunt ook kiezen voor een wat meer “pro” account. Kies dan voor Vimeo of Wistia.
Als het filmpje op YouTube staat, kun je een code ophalen (dit staat allemaal heel duidelijk aangegeven). Dat is een HTML-code van een ‘embedded video’. Dat kleine stukje HTML-code zet je vervolgens op je website op de plek waar jouw filmpje moet komen. Dan krijg je automatisch zo’n schermpje waarin mensen de video kunnen kijken.
6. Hoe verbeter je met deze video je vindbaarheid?
Zorg ervoor dat, zodra jouw filmpje op YouTube staat, je het zoekwoorden meegeeft.
Die moet je invullen onder ‘tags’. Kies zoekwoorden die passen bij het filmpje en waarvan jij verwacht dat mensen ernaar zullen zoeken. Dat maakt je filmpje ook zichtbaar in de zoekresultaten van Google, wat natuurlijk prettig is voor extra bezoekers naar je website. Zorg er daarnaast voor dat de URL van je website ook genoemd wordt in de beschrijving van de video.
Let erop dat je de optie van YouTube uitzet om na het einde van jouw filmpje suggesties te geven voor andere filmpjes uit hetzelfde genre.
Dit betekent namelijk dat als je het filmpje op je website hebt staan en het afgelopen is, er suggesties komen voor filmpjes die misschien niets met jou of je dienstverlening te maken hebben. Mensen zouden dan verleid kunnen worden om erop te klikken en van je website te verdwijnen. Dat wil je natuurlijk niet.
Dus haal dat vinkje daar weg, zodat jouw filmpje gewoon jouw filmpje is en verder niet gelinkt is aan filmpjes van andere mensen.
7. Hoe neem ik dit filmpje in mijn nieuwsbrief op?
De enigste manier is dat je een screenshot maakt van je filmpje en deze foto mee verzend met je nieuwsbrief.
Daar kan je dan de URL aan koppelen van de webpagina waar het filmpje staat. Dan zien mensen een fotootje, dat op een filmpje lijkt. Als ze erop klikken, komen ze ook bij het filmpje terecht.