Slimme SEO-tips voor een betere online présence van je video content

Deel deze blog

Nog eens niet zo heel lang geleden bestond je als organisatie gewoon niet wanneer je geen social media-account had. Nu ondertussen bijna werkelijk iedereen van 9 tot 99 op de sociale media zit,
kan hetzelfde gezegd worden van video content. Wie geen video’s gebruikt op de sociale media dreigt weg te zinken in de bodemloze dieptes van de Facebook, Google en Instagram vergeetput.

Maar hoe kan je opboksen tegen dat overweldigende aanbod van fantastische, flitsende en  inspirerende video’s?
Het magische antwoord bestaat uit drie letters: SEO (Search Engine Optimization).

SEO tips voor video’s

Net zoals SEO-experts webpagina’s met tekst finetunen om hoger in de hitparade van zoekresultaten pagina’s te rangschikken, kan dezelfde vernuftige oefening gemaakt worden voor video content.  Al gelden er voor video’s wel enkele speciale tricks en tips.

Bestandsnaam
Het begint eigenlijk al allemaal met de naam van je video. En je voelt ons al aankomen: een video met bestandsnaam ‘video12345678.mpg’ of SONY-MOV.mp4 is SEO-gewijs niet zo handig als een
beschrijvende naam die iets zegt over de inhoud van je video.

YouTube is in wezen een zoekmachine voor video’s. Weinig verrassend maakt ook het visuele broertje van Google gebruik van algoritmes om content aan de bezoekers te presenteren en te rangschikken. Maak ook hier handig gebruik van relevante, bij voorkeur langere zoekwoorden(vragen) toegespitst op video’s, voor de beste SEO- resultaten.
Run je bijv. een mode webshop en betaamt de video een overzicht van de laatste ontwikkelingen op jurken vlak, noem de video dan bijv. jurkjes-trends.mpg.
Belangrijk: doe dit alvorens het uploaden! Naderhand is dit niet meer aan te passen. Welnu, het is wel aan te passen door de video opnieuw te uploaden maar dit zou ik met klem afraden, omdat je video dan weer vanaf nul begint qua YouTube statistieken.

Ondertitels
Er is niets zo erg als een video kijken op je telefoon en het geluid dat plotseling wegvalt. Liplezen is dan niet voor iedereen een optie.
Ondertitels zorgen ervoor dat je filmpjes ook in stille modus bekeken kunnen worden. Dit is aantrekkelijk voor mensen die kijken op openbare plaatsen en het maakt je video’s ook toegankelijk voor kijkers met gehoorproblemen.

Teksten, van welke aard dan ook, zijn eveneens belangrijk voor elke zoekmachine-optimalisatie.
Het maakt je content niet alleen makkelijker vindbaar voor mensen, maar ook voor de Google bots.
Deze bots gebruiken de algoritmes om jouw content af te wegen tegen die van je concurrenten.
Het gebruik van ondertitels zal de vindbaarheid van je video verhogen en biedt meer ruimte voor het
gebruik van keywords.

Helaas, alle kunstmatige intelligentie ten spijt, zijn zoekmachines op moment van schrijven nog steeds niet intelligent genoeg om visuele content te begrijpen en te ‘zien’ zoals wij mensen kunnen
waarnemen. Tekst blijft ook de komende jaren nog wel onontbeerlijk voor optimale vindbaarheid van jouw video.

Beste video in de etalage
Hoewel heel wat content managers ervoor kiezen om hun pagina vol te proppen met video’s, kan dit ook een negatieve invloed hebben op je SEO. Google featured doorgaans slechts één video per link, dus je zal je beste beentje willen voorzetten. Crawlers die op zoek gaan naar video content, stoppen meestal na het eerste zoekresultaat. Dat betekent vaak dat andere ingesloten of embedded video’s uit de boot vallen.

Bij de keuze van die allerbeste ‘eerste’ video moet je rekening houden met de volgende factoren:
• Beste kwaliteit: zoekmachines verzamelen gegevens om te controleren of er overeenkomsten zijn met hun algoritmes. Ze zoeken vooral content die relevant is voor zoekers en registreren hoeveel kijkers je hebt. Kies een video die zo al veel views haalde en met audio en beelden (HD) van topkwaliteit.
• Meta data en SEO: wat geldt voor teksten, gaat ook op voor video content. Maak gebruik van kopjes, meta omschrijvingen, zoekwoorden, tags en titels.
• Mobielvriendelijk: video’s hebben meer kans om bekeken te worden wanneer ze mobielvriendelijk  zijn. Factoren zoals afmetingen, lengte en vliegensvlugge laadtijden zijn hier van doorslaggevend belang.

Thumbnail
Een Engels spreekwoord luidt dat je een boek niet mag beoordelen op de kaft, maar heel wat mensen beoordelen een video wél op z’n thumbnail.
Dat kleine prentje voor je je video begint af te spelen, zegt heel veel over de inhoud. Een prikkelende miniatuurafbeelding in de zoekresultaten verdubbelt de zichtbaarheid en het verkeer.
Selecteer een screenshot of afbeelding die de inhoud van het filmpje of van je merk het beste samenvat.
De eerste indruk is alles: ga voor een thumbnail die een verpletterende indruk achterlaat op je
publiek en vermijd een automatisch geselecteerde en vaak weinig appetijtelijke video still.

Backlinks met content die blijft plakken
Het doel van alle potentieel goed scorende video’s is om zoveel mogelijk kwalitatief hoogwaardige backlinks te pakken te krijgen.
Deze backlinks komen van kijkers die je video’s delen op verschillende platformen. De video’s moeten dus een hoog ‘deelbaarheidsgehalte’ hebben.
Niemand wil een  slaapverwekkende video over kwantumfysica met zijn vrienden delen. Het mag natuurlijk wel over je product gaan, maar de video moet mensen aanmoedigen om het te verspreiden.

Humoristische, leerrijke, inspirerende en emotionele content maken het meeste kans om gedeeld te worden.
Wat backlinks zijn voor reguliere webpagina’s dat zijn embeds voor video’s. Over het algemeen geldt hoe vaker jouw video ge-embed wordt op derde websites, des te belangrijker deze door Google
bevonden wordt. Maak je als gezondheidswinkel bijv. een video over de gezondheid voordelen van kurkuma, dan zou het zeer positief zijn als deze wordt overgenomen op een website zoals die van
Voedingscentrum of de vele food en health bloggers die ons land rijk is.

Blijf vooral veel plezier maken!
Een goede rangschikking in Google is een belangrijk onderdeel van digitale marketing, maar laat dat de pret niet bederven.
Steengoede video’s maken met liefde en passie, en trouw blijven aan je concept, is net zo belangrijk als SEO. Combineer deze tips met een persoonlijk verhaal en denk in de eerste plaats altijd aan de kijker om je video nog meer viral dan corona te laten gaan.

Dit gastartikel is geschreven door SEO specialist Romano Groenewoud.
Benieuwd of en hoe je meer online vindbaarheid kunt behalen met jouw video content?
Speciaal voor lezers van de M Media blog bied ik een kosteloze en vrijblijvende SEO quickscan aan. Deze geldt niet alleen voor reguliere
website’s en webpagina’s maar ook voor bijv. YouTube kanalen en individuele video’s.
Om gebruik te maken van dit aanbod, graag vermelden in het aanmeld/contactformulier maken dat je afkomstig
bent van de M Media blog.

Contact?

Of wil je meer informatie?

Meer blogs

Uncategorized

Video Advertenties (tips)

Een videoadvertentie is simpel te maken. Maar hoe zorg je voor bereik bij je doelgroep? Het gaat niet alleen om weergegeven ads. Uiteindelijk draait het om conversie. In deze blog een aantal tips zodat je video niet voor niets wordt afgespeeld

Regel jij de popcorn?

Dan maken wij de video